Pages

Wednesday, January 25, 2012

Σπανακόπιτα

Η σπανακόπιτα της Πρωτοχρονιάς!!! 
Μαζί με τις άλλες διατροφικές ατασθαλίες των εορτών π.χ. μελομακάρονα και δίπλες....ήταν ευκαιρία και για μία σπανακόπιτα!!!!


Υλικά για το φύλλο:
--------------------------
200γρ. γιαούρτι πρόβειο ( 'η μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο της αρεσκείας σας)
200γρ. βούτυρο
1 αυγό
200ml νερό
και αλεύρι όσο πάρει ( Μύλων Καπλανίδη - μείγμα για πίτες)


Προσθέτουμε με την σειρά αυτή και ανακατεύουμε. Αφού ενωθούν καλά τα υλικά τυλίγουμε την ζύμη με μια μεμβράνη και την βάζουμε για τουλάχιστον 30' στο ψυγείο.



Ανοίγουμε τα φύλλα κατά προτίμηση με corn flour.
Κάθε φύλλο το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.Στο τελευταίο φύλλο μετά το λάδωμα ρίχνουμε λίγο σουσάμι και βρέχουμε πολύ ελαφρώς τα φύλλα.



Σημείωση:
Αλεύρι θέλουμε περίπου στο 1 κιλό αλλά παίζει ρόλο το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσετε δηλ. πόσο υδαρές είναι όπως επίσης και το μέγεθος του αυγού γι'αυτό γράφω όσο πάρει. Η ζύμη γίνεται αρκετά μαλακή και αφράτη μην την φοβηθείτε και βάλετε πάρα πολύ αλεύρι και βγει σκληρό το ζυμάρι....




Υλικά για την γέμιση:
----------------------------
1 κιλό σπανάκι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό ματσάκι άνηθο
μισή κούπα ρύζι  ( για όσους δεν τους αρέσει η φέτα στη σπανακόπιτα)
αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το σπανάκι ελαφρά σε ελαιόλαδο,μετά προσθέτουμε το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τον άνηθο και τέλος το ρύζι, μαγειρεύουμε έως ότου τραβήξει το ρύζι όλα τα υγρά από το σπανάκι.


και ιδού το αποτέλεσμα!!!

No comments: